Manuele Therapie is een specifiek domein binnen de kinesitherapie dat zich richt op neuromusculoskeletale aandoeningen (postgraduaat).
Het is bedoeld om klachten in het bewegingsapparaat te onderzoeken en te behandelen. Er wordt nagegaan of een bepaald lichaamsdeel normaal functioneert en beweegt zoals het hoort. Vaak is een overbelasting van een spier-pees-gewricht de oorzaak van de klacht en wordt bewegen moeilijk en pijnlijk.
Er wordt gebruikgemaakt van manuele handgrepen/technieken (mobilisaties en manipulaties) en therapeutische oefenvormen om de functiestoornis te herstellen. Daarnaast wordt ook aandacht besteed aan actieve revalidatie via stretching en oefentherapie.
De McKenzie Methode® ook bekend als Mechanische Diagnose en Therapie® (MDT) is een internationaal geprezen methode voor onderzoek en behandeling van pijn aan de wervelkolom en ledematen. Het is ontwikkeld door fysiotherapeut/kinesitherapeut Robin McKenzie uit Nieuw Zeeland. Deze methode wordt al meer dan 30 jaar wereldwijd gebruikt voor mensen met klachten aan het bewegingsapparaat. Deze methode is voornamelijk bekend geworden door de uitstekende resultaten bij rug- en nekklachten, al dan niet met uitstraling naar benen of armen.
Vaak is pijn aan het bewegingsapparaat 'mechanisch' van oorsprong. Dit wil zeggen dat dagelijkse bewegingen en houdingen de pijn veroorzaken. De Nieuw-Zeelandse fysiotherapeut/kinesitherapeut Robin McKenzie ontdekte dat bepaalde bewegingen en houdingen de pijn vaak doen verdwijnen en optimaal bewegen kunnen herstellen.
Mckenzie Therapie is een integrale aanpak van klachten van het bewegingsapparaat. Deze is gebaseerd op wetenschappelijk onderbouwde principes, waarbij zelfbehandeling, bepaalde houdingen en bewegingen centraal staan.
www.mckenzieinstitute.org/benelux.beU krijgt heel wat tips om uw rug minder te belasten tijdens uw dagdagelijkse activiteiten. Aan de hand van oefeningen leert u uw houding te verbeteren, de stabiliteit van de lage rug te verhogen en de wervelzuil te mobiliseren.
Theoretische informatie: over correct zitten, liggen, heffen en tillen, huishoudelijke activiteiten en werkgerelateerde houdingen.
Praktische oefeningen: lichaamsbewustzijn en het versterken van het spiercorset (buik- en rugspieren, bekkenbodemspieren).
Het Medical Taping Concept maakt gebruik van elastische tape (vaak gekleurde rekbare tape). Het is ontwikkeld om de spieren in hun functie te ondersteunen, zonder daarbij de beweging te beperken.
Door de tape met verschillende technieken toe te passen, kunnen diverse weefsels beïnvloed worden. De effecten zijn gericht op pijndemping, spierfunctie optimaliseren, ondersteunen van de gewrichtsfunctie, stimuleren van de proprioceptie, vergroten van de stabiliteit, bloed- en lymfecirculatie verbeteren, ... .
Binnen je eigen grenzen rustig ‘BLIJVEN BEWEGEN’ is de boodschap! We verminderen daarmee de kans op latere beperkingen in het dagelijks leven.
Stretchings, mobilisaties , actieve- en passieve oefeningen, conditietraining, balanstraining, … het komt allemaal aan bod.
Gangrevalidatie bij ouderen is belangrijk om het valrisico te beperken. Een paar eenvoudige oefeningen kunnen er al voor zorgen dat we soepeler bewegen. Het inoefenen van dagelijkse transfers (in/uit bed, zetel, toilet, …) zorgt voor meer vertrouwen en zelfstandigheid.
We werken aan de nodige spierkracht en het evenwicht. Preventie staat hier voorop! De inhoud van de therapie wordt bepaald in samenspraak met de patiënt afhankelijk van zijn/haar noden.
Binnen het vakgebied van de kinesitherapie omhelst de pelvische reëducatie (bekkenbodemreëducatie) de aanpak van verschillende disfuncties in het gebied van het kleine bekken (pelvis). Deze problemen kunnen zich op velerlei manieren manifesteren denken we maar aan urineverlies. Incontinentie is een frequent voorkomend probleem. Wist je dat… 1 op de 3 vrouwen boven de 40 blaasproblemen heeft? De oplossing wordt vaak gezocht bij opvangmaterialen terwijl gerichte training van de bekkenbodemspieren bij 80 procent van de patiënten genezing of op zijn minst verbetering van het probleem geeft. We weten dat 45% de bekkenbodemspieren niet correct kan samentrekken.
Indicaties voor therapie zijn: Plotse plasdrang (urge-incontinentie), stressincontinentie, recidiverende urineweginfecties - niet leegplassen, urinverlies na een radicale prostatectomie, post sling-operaties (preventie foutief persgedrag), constipatie, verzakkingen, pijnlijke betrekkingen (dyspareunie) - vaginisme, ... .
De behandeling bestaat uit informatie, drank- en plasschema, correct uitgevoerde bekkenbodemspieroefeningen, biofeedback, ontspanningstherapie, elektrostimulatie, sensibiliteitstraining,.. De oefeningen worden afgestemd op iemands specifieke klachten en de uitkomst van het onderzoek.
Urotherapie is een behandeling die gegeven wordt aan kinderen met lagere urinewegsymptomen. Bij urotherapie wordt rekening gehouden met het totale proces van zindelijk worden; van vulling tot ontlediging overdag en 's nachts. Het uiteindelijke doel van de therapie is om het plaspatroon te normaliseren en verdere functionele beschadigingen te voorkomen.
Indicaties zijn: bedplassen (enuresis nocturna), een overactieve blaas, functionele obstipatie, soiling (vegen, stoelgang in de broek), disfunctionele mictie, niet leegplassen, ... .
De behandeling bestaat uit een goede toilethouding, plas- en drankschema (met overleg school/opvang), biofeedback, bekkenbodemrelaxatie, begeleiding plaswekker,…
Prenatale oefeningen
Prenatale oefeningen helpen je om je lichaam voor te bereiden op de bevalling en in conditie te houden.
Er is aandacht voor een correcte lichaamshouding, gewichtscontrole, ademhaling en bewustwording, stretchoefeningen, bekkenbodemspieroefeningen, ontspanningstechnieken, mogelijke houdingen om weeën op te vangen, perstechnieken,…
Postnatale oefeningen
We beogen een vlot herstel van het lichaam en het herwinnen van de conditie na de bevalling.
Eerst wordt de bekkenbodem gecontroleerd en aangesterkt. Daarna is er aandacht voor core stability met correct gebruik van de bekkenbodem! Onze conditie wordt gestimuleerd op het ritme van mama en kind. De postnatale begeleiding start een zestal weken na een natuurlijke bevalling, een achttal weken na een keizersnede.